Blog

Sağlıklı bir diyet nasıl olmalıdır?

Sağlıklı bir diyet kişinin sağlık durumuna, yaşam tarzına, beslenme alışkanlıklarına, genetik yatkınlığına uygun; tamamen kişiye özel olmalıdır. Ayrıca kazanılan doğru beslenme davranışları, sürdürülebilir olmalı ve kişiye bütüncül olarak, sağlık getirebilmelidir.

Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek için neler yapılabilir?

Sağlıklı beslenme önce beyinde başlamalı, ikinci aşamada ise mutfak değişmelidir. Çünkü mutfağı değiştirmeden; beslenmenizi değiştiremezsiniz. Şöyle düşünün; diyetisyene gidiyorsunuz, diyetle birlikte diyete uygun yiyecekler alıyorsunuz, bir taraftan da eve sağlıksız diyebileceğimiz yiyecekler girmeye devam ediyor. Bu durumda kendinizi nasıl hissedersiniz? Yasaklanmış. Peki bunu ne kadar sürdürebilirsiniz? Belki bunun cevabı kişiye göre değişebilir, ama en iyi ihtimalle bir ay. İşte bunun olmaması için de, mutlaka mutfağa el atmak gerekir. Ama mutfak, sadece diyetisyenin istediği gibi değil hem danışanın, hem diyetisyenin ortak kararları ile, sürdürülebilirlik doğrultusunda değişmelidir.

Kilo vermeye çalışılırken en çok yapılan hatalar nelerdir? Diyet yapmayım, hareket etmeyim ve en kısa sürede, hızlıca kilo vereyim mantığı; yapılabilecek bütün hataların temelini oluşturuyor diye düşünüyorum. Bu şekilde uzman olmayan, yanlış insanlar devreye girip boş vaatlerle kandırma yollarına girebiliyor: zayıflama amaçlı çaylar, besin destekleri, ilaçlar, şok diyetler maalesef, bunlardan sadece birkaçı… sonunda olan yine sağlığımıza oluyor ve hem ruhsal hem de bedenen çöküntüye uğruyoruz. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için; mutlaka konunun uzmanları olan sağlık profesyonellerinden destek alınmalı ve onların eğitimleri de sorgulanmalıdır.