Blog

FONKSİYONEL TIP YAKLAŞIMI

Sizin de geçmeyen kas-eklem-baş ağrıları, bitmek bilmeyen sindirim sorunları, depresyon, kronik yorgunluk, uykusuzluk, konsantrasyon bozuklukları gibi bulgularla henüz teşhis edilmemiş sağlık problemleriniz ya da kronik inflamatuar bir hastalığınız var mı? İşte tam da bu noktalarda, Fonksiyonel Tıp yaklaşımı, problemlerinize çözümler sunmaktadır.

FONKSİYONEL TIP NEDİR?

Son zamanlarda temelde barsak geçirgenliğinin yer aldığı pek çok inflamatuar hastalıklara tanıklık ediyoruz. Bu hastalıklar alerji, astımdan tutun otizm, depresyon, Crohn hastalığı, Tip 1 diyabet, romatoid artrit, Kardiyovasküler hastalıklardan Alzheimer’a kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Bu hastalıklar, maalesef modern hayatın getirileri şeklinde, karşımıza çıkmakta ve toplumun büyük bir kısmını etkilemektedir.

Fonksiyonel tıp hastalıkların altta yatan biyolojik fonksiyon bozukluklarını teşhis ve tedavisine yönelik çalışır. Bilgi birikimi klasik tıpa dayalıdır ve bilimsel gerçekler üzerine kuruludur. Ancak tek bir organ ya da sistem ele alınmaz, vücut bir bütün olarak incelenir. ‘Hastalıklar bağırsaklarda başlar’ düşüncesiyle özellikle bağırsak sağlığına odaklanılır.

FONKSİYONEL TIP YAKLAŞIMI İLE BESLENME

Fonksiyonel tıp yaklaşımında beslenme önemli bir yere sahiptir. Çünkü beslenme tercihleri, hastalıkların kapısını açabildiği gibi çözümünde de kilit bir rol oynamaktadır. Bu anlamda sağlık problemlerinin iyileştirilmesine yönelik kişiye özel eliminasyon diyetleri, histamin diyeti, Fodmap diyeti, Sibo diyeti gibi çeşitli beslenme protokolleri uygulanmaktadır.