Blog

SAĞLIKLI ANNENİN SAĞLIKLI SÜTÜ

Anne hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır.

Sağlıklı bir emzikli kadın günde ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri, annenin normal beslenmesine ek olarak arttırılmalıdır.

Emzikli annenin beslenmesinde dikkat etmesi gereken öneriler şöyle sıralanabilir:

C vitamini alımını arttırın!

C vitamini demir, kalsiyum, çeşitli B vitaminleri gibi bazı besin öğelerinin vücutta daha etkili kullanımını sağlamaktadır. Dolayısıyla da anneden bebeğe geçen sütün kalitesini arttırmaktadır. Yemeklerinizde C vitamininden zengin sebze (mevsiminde olmak üzere domates, biber, ıspanak, roka vb.) ve meyvelere ( portakal, mandalina, greyfurt, kivi vb.) yer verin.

Çaya dikkat!

Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içmemeye özen gösterin. Çayı ara öğünlerde, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık ve limonlu içilebilirsiniz veya yerine ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Daha çok sıvı alın!

Süt salgınızın artması için öncelikle 2,5-3 lt su için. Sıvı ihtiyacınızı şekersiz komposto, rezene çayı gibi içeceklerle de destekleyebilirsiniz. Yalnız kilo kontrolü için içeceklere şeker ilave etmeden tüketiniz.

Omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenin!

Bebeğinizin beyin gelişimi için anne sütünün omega 3 yağ asitlerini içermesi önemlidir. Beslenmenizde haftanın 2-3 günü balık, günde 3-5 adet ceviz tüketmeye, sofranızda mevsim yeşilliklerine yer vermeye dikkat edin. Uzman desteği ile ihtiyacınızı balık yağları ile de destekleyebilirsiniz.

Doğal ve Temiz Gıda Tüketin!

Katkı maddeleri içeren hazır gıdalardan mümkün olduğunca kaçının. Mevsiminde, doğal ve mümkün olduğunca organik beslenmeye özen gösterin. sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkayın, tarım ilaçlarından arındırmak için öncelikle karbonatlı suda, sonrasında sirkeli suda bekletme yapınız.

İyotlu tuz kullanın!

Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Doğal besinlerle yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.

Besin çeşitliliğine önem verin!

Yiyecek ve içeceklerin çoğu birden fazla besin öğesi içermekte fakat hiçbiri hepsini içermemektedir. Dolayısıyla ne kadar çok çeşitte ve renkte besin ile beslenilirse o kadar çok besin öğesi alınır ve anne sütünün kalitesi de arttırılmış olunur.

Enerji içeriği yüksek gıdalara dikkat!

Emziklilik döneminde büyüklerin hamurlu-tatlı gıdalara sütü arttırır gerekçesiyle teşviki malumdur. Ancak unutulmamalıdır ki bu tür tatlı yiyeceklerin arkasından su içme isteğine bağlı olarak alınan su ile süt salgısını arttırmaktadır , tatlının kendisi değil! Dolayısıyla bu istek doğmadan su alımını desteklemek faydalı olacaktır.. Aksi takdirde emziklinin kilo vermesi beklenirken, kilo alması kaçınılmazdır.