Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
Bağışıklığı güçlendiren besinler denildiğinde sadece bir grup besin akla gelmemelidir. Beslenme bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bununla birlikte özellikle bağışıklık üzerine etkileri olan bazı besin öğelerini de eksik etmemek gerekmektedir. Çalışmalar bağışıklığın desteklenmesinde protein, A, E, C, B6, B12 vitaminleri, folik asit ile çinko, selenyum, demir, bakır gibi minerallerin, prebiyotikler ve probiyotiklerin ayrı bir öneminin olduğunu göstermektedir. Bu anlamda sizler için seçtiğim, bağışıklığınızı güçlendirecek, kış mevsiminde sofralarınızda bulundurmanız gereken bazı gıdalardan bahsetmek istiyorum
BALIK
Kış aylarında bolca bulunması avantajdır. Özellikle somon gibi yağlı balıklar iyi bir omega-3 kaynağı olup bağışıklığımız için gerekli protein, selenyum, A vitamini gibi içeriklere de sahiptir. Haftanın en az 2 günü balık tüketmenizi tavsiye ederim.
YUMURTA
Yumurta örnek proteindir. Dolayısıyla vücut proteinlerine %100 dönüşebilir. Eğer tüketmenize engel olabilecek herhangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün kahvaltıda yumurta bulundurmanızda fayda vardır.
ISPANAK
Temel Reis’in ıspanağı kışın temel sebzelerindendir. Ispanak A, C, K vitamini, folik asit, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum açısından zengin bir sebze olup hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yalnız vitamin kaybını önlemek açısından az suda ve fazla pişirmeden tüketin ya da çiğ olarak diğer yeşil sebzelerle birlikte salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
KARNABAHAR
Karnabahar C, K, B6 vitamini, folik asit, diyet lifi açısından zengin bir içeriğe sahiptir. 100 gr çiğ karnabahar, günlük C vitamini gereksiniminin %80’nini karşılamaktadır. Aynı zamanda içeriğinde bulunan sülfürlü bileşenler sayesinde çeşitli kanserlere karşı da koruyucu etkileri vardır. Benzer yapıya sahip lahana, brokoli gibi sebzeleri de tüketebilirsiniz. Ancak bu sebzeleri aşırı tüketimden kaçınmakta fayda vardır, guatrojenik olmaları dolayısıyla troid hormonlarının çalışmasını olumsuz etkileyebilir, gaz sorunları oluşturabilir, kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini azaltabilir.
HAVUÇ
Havuç iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitaminin sahip olduğu bağışıklık düzenleyici özelliği bir çok çalışmada gösterilmiştir, eksikliğinde enfeksiyonlara karşı duyarlılığın arttığı bildirilmektedir. 1 orta boy havuç ile günlük A vitamini gereksiniminin çoğu karşılanmaktadır.
PORTAKAL
Kışın bulabileceğimiz en bol ve ucuz C vitamini kaynağı kuşkusuz portakaldır. Özellikle enfeksiyon dönemlerinde C vitamini ihtiyacımız artmaktadır. 1 orta boy portakal, günlük almamız gereken C vitamininin yarısını karşılamaktadır. Bununla birlikte mandalina, greyfurt gibi diğer turunçgiller de tercih edilebilir. Ancak pek çok ilaçla etkileşime girdiğinden greyfurt suyunu özellikle doktorunuza danışmadan tüketmemenizi öneririm.
KEFİR
Kefir fermente bir süt ürünü olup probiyotik bakteriler içermektedir. Sindirimi kolaylaştıran probiyotikler hem vücut direncinin arttırılmasında hem de pek çok hastalığın önlenmesinde faydalıdır.
CEVİZ
Bağışıklığımızın güçlenmesinde Evitamini önemli bir antioksidant vitamindir. Ceviz de diğer bitkisel yağlar ve yağlı tohumlar gibi Evitamininden zengin bir kaynaktır. Bunun yanında folik asit, çinko, omega-3 gibi bağışıklığı destekleyen diğer besin öğelerine de sahiptir. Ancak yağ içeriği de yüksektir, öyle ki 2-3 adet ceviz yediğinizde 1 tatlı kaşığı kadar yağ almış olursunuz.
BALKABAĞI
Bal kabağı A, C vitamini, demir ve bakır gibi mineralleri içermektedir. Özellikle balkabağı tatlısı kışın yağlanma eğiliminde olan vücudumuzun tatlı ihtiyacına hafif bir seçenek olabilir. Yine balkabağı, farklı bir lezzet arayanlar için çorbalarda da kullanılabilir. Bu arada kabağın çekirdeği de en az kendisi kadar faydalıdır. Ancak yağlıdır ve günlük 1 avuçtan fazla tüketmemenizi tavsiye ederim.
NAR
Nar içeriğinde bulunan polifenoller, ellagitaninler ve antosiyaninler sayesinde güçlü bir antioksidanttır. Öyleki çalışmalarda nar suyunun ve çekirdek ekstrelerinin, kırmızı üzüm ve yeşil çaydan 2-3 kat daha fazla antioksidan etki gösterdiği belirtilmektedir. Dolayısıyla pek çok hastalık ve kanser türünde koruyucu etkileri vardır. ½ küçük boy nar bir porsiyon meyve olarak tüketilebilir.